Image

Clubgeschiedenis

Volleybalclub V.C. Dentergem

Stichtingsdatum: 5 mei 1995

Stamnummer: 2230

Sporthal: “Den Bul” Markegem

Op 15 april 1995 werd een officiële aanvraag tot aansluiting bij het Vlaams Interprovinciaal Volleyverbond gericht door de toenmalige voorzitter Dirk De Ketelaere en secretaris Chantal Ledoux. Dirk was immers reeds enkele jaren recreatief bezig en het verlangen groeide om ook in competitie aan te treden. Op 5 mei 1995 was VC Dentergem officieel aangesloten en kon in het seizoen 1995 – 1996 een eerste keer in competitie worden gestart met één jeugdploeg. De stap was gezet, per seizoen groeide het aantal leden, de ploegen, de trainers en de medewerkers.

In 1997 werd voor het eerst ter voorbereiding van de nieuwe competitie een volley-sportkamp ingericht te Oudenaarde. Dit gebeuren is tot op heden nog steeds aan de orde. Het eerste kampioenenfeest liet niet lang op zich wachten.
Op einde van het seizoen 1998-1999 speelde de C-jeugd kampioen met slechts één verliespartij en dit kende zijn vervolg in het volgende jaar waar de ploeg kampioen speelde bij de B-jeugd. Dit was de stap naar een volgende mijlpaal in de geschiedenis van VC Dentergem, nl. de start in 3de provinciale dames, toen de laagste afdeling. Ditzelfde jaar speelde de B-jeugd de halve finale in de beker en de finale op het beachvolleytornooi te Zeebrugge.
In 2000 werd de club een eerste maal sportclub van het jaar van Dentergem.

Ondertussen werd er verder gewerkt aan de uitbouw van de club. Zo nam Ivan Vandaele het voorzitterschap in 2001 op zich. Nadat Dirk De Ketelaere en Marc Vandendriessche een aantal jaren de functie van clubsecretaris op zich hadden genomen, nam Koen Warlop die taak over. Op sportief vlak konden we rekenen op trainers die met volle inzet de meisjes op een hoger niveau brachten. De successen bleven dan ook niet uit. Met kampioenstitels bij de D-jeugd, C-jeugd, 4de en 3de provinciale werd VC Dentergem meer en meer een gevestigde waarde in het West-Vlaamse volleybalwereldje.

Ook de bestuursploeg groeide mee met het stijgende aantal spelende leden en ploegen in competitie. Op heden kunnen voorzitter Ivan en secretaris Koen rekenen op de volle inzet van bestuursleden Brigitte Vanhoecke, Anja Desaever, Françies Devos, Freddy Vroman, Bert Vanbosseghem en Ronny Naessens, Lieve Minjauw, Lieven Vaneeckhoute en op tal van vrijwillige medewerkers. Een wissel op een mooie toekomst !
Na het seizoen 2013-2014 nam Ivan Vandaele afscheid uit het bestuur. De voorzittersfakkel werd doorgegeven aan Freddy Vroman. Onze damesploeg A promoveerde na dit seizoen naar 1ste Provinciale: een heuse uitdaging stond hen te wachten! Het bestuursteam werd versterkt met Wendy Snauwaert (zelf speelster bij de dames A). Zij nam de functie van secretaris over van Koen Warlop, die een jaartje na de voorzitter ook een punt zette achter zijn zeer actieve carrière binnen het bestuur.

Op 15/12/2014 werd VC Dentergem VZW opgericht. Een hele aanpassing voor de boekhouding van de club. Die boekhouding, alsmede de funcite van financieel verantwoordelijke werd in 2015 opgenomen door Lieve Minjauw, die de fakkel heeft overgenomen van uittredend bestuurslid Bert Vanbosseghem. Onze miniemenploeg A, onder leiding van trainster Sophie, werd kampioen in hun reeks in 2015. Onze damesploeg A blijft het goed doen en blijft voor seizoen 2015-2016 ook in 1ste Provinciale.

In seizoen 2016-2017 werden er maar liefst 4 miniemenploegen ingeschreven in de competitie, waarvan één in de provinciale reeks. Jammer genoeg was dit seizoen ook een jaar van vele blessures bij de Dames A. Op het einde van dit seizoen stopten maar liefst 6 speelsters met de competitie.

In seizoen 2017-2018 treden we dus aan met een halve nieuwe A-ploeg, die zal aantreden in 2de Provinciale. Ook de B-ploeg (4de Provinciale) is bijna een volledig nieuwe ploeg door de vele verschuivingen.